Ανεξάρτητο κράτος της νοτιοκεντρικής Ασίας στη ζώνη των Ιμαλαΐων. Έχει σχήμα παραλληλογράμμου και συνορεύει βόρεια με το Θιβέτ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ ανατολικά δυτικά και νότια περιβάλλεται από την Ινδία. Δεν έχει διέξοδο προς την ανοιχτή θάλασσα.

Το Νεπάλ έχει συνολική έκταση 140.800 τ. χλμ. και κατέχει την 94η θέση στον κόσμο και την 28η μεταξύ των ασιατικών χωρών. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση του Νεπάλ είναι λίγο μικρότερη από αυτή του Μπαγκλαντές, διπλάσια σχεδόν από την έκταση της Σιέρα Λεόνε και 1,1 φορές η έκταση της Ελλάδας. Η έκταση του Νεπάλ αντιστοιχεί με το 0,33% της συνολικής έκτασης της Ασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 25.873.917 κατοίκους. Ως προς τον πληθυσμό το Νεπάλ κατατάσσεται στην 42η παγκόσμια θέση και στη 17η μεταξύ των χωρών της Ασίας. Αναλογικά με την έκταση ο πληθυσμός της χώρας είναι σχετικά μεγάλος, με αποτέλεσμα το Νεπάλ να είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ασίας. Το 2002 η πυκνότητα πληθυσμού έφτανε τους 183,7 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Advertisements